"Невъзможното за другите, за нас е само трудно!"
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ"
гр. Велинград
І
І
І
Ех,ти Велиннград
ти прекрасен град.
С красота си пълен
живот във теб кипи.
   През 1948 година трите села Чепино, Лъджене и Каменица се обединяват под името Велинград. Разположен в Чепинската котловина, градът ни носи името на националната героиня Вела Пеева.
   Красив е бил нашият град в далечната 1980 по спомените на моите баба и дядо.
   Всички лъскави фасади, цветни магазини, шарени реклами, многобройни заведения, изискани хотели ги е нямало. Може би изглежда малко скучно, но и в  този облик родният ни град е носил своята красота. В многото почивни станции, а сегa хотели, са възстановявали здравето си, благодарение на минералните извори, работещи от цялата страна.
   Много заводи, работещи по това време, са носили славата на града ни в страната и чужбина. Това са: Завод за производство на мебели "Васил Сотиров", Завод за производство на плоскости "Георги Димитров", Завод за производство на етерични масла и колофон "Кристал", Оранжериите за цветя "Булгарцвет".
   Интересен е бил и живота на учениците. Всяка година на  Трети март на всички първолаци са връзвали сини връзки и са ги наричали "чавдарчета".
   На 23 септември на всички четвъртокласници са слагали червени връзки и са ставали "пионерчета".
   В осми клас на пионерчетата са слагали значки и ги наричали "комсомолци".
   Много ми стана интересно, когато баба каза, че по това време нашето училище е било общежитие на Горския техникум. След това е съществувало като детска градина, а сега е училището, в което учим.
   През 1980 година настоящият кмет Иван Лебанов печели бронзов медал на зимните олимпийски игри в Лейк Плесид на 30 км ски-бягане. Той е избран за "Скиор на века" по случай 80 годишнината на ски-спортовете в България.
   И днес Велинград е един от най-красивите и известни балнеоложки и планински курорти в България.
Ивайла Живкова Каранейчева, ІІІ"б" клас
СИП "КРАЕЗНАНИЕ"
   Всяко дете се нуждае от умен, добър баща. Такъв е моят татко. Той е млад, здрав и силен.
   Работата му е от сутрин до вечер като строител в Англия. Гордея се с него, защото е изявен в работата си, защото всеотдайно се грижи за семейството. Всяка вечер говоря с него по "Скайп". Разказвам за училище, за приятелите, за танците, за успехите и разочарованията. А тати бащински ме съветва да търся винаги истината и с добро да побеждавам. Липсва ми, когато не при мен.
   А щом се върне в България, за мен е празник. Ние сме непрекъснато заедно. Особено удоволствие и радост изпитвам, когато играе с мен като с малко момче. Води ме често на риболов.
   Колкото е нежен и добър, толкова е строг и взискателен. Затова го обичам и му вярвам. Аз не мога без тати и той не може без мен.
Мой, скъпи татко,
тъй прекрасен и добър!
С теб криле си имам
и политам надалеч!
Цветелина Димитрова Бозева, ІІІ"б" клас
Моят баща
Велинград през 80-те години
Аз обичам моята майка,
що отвред тъй нежно ме обгръща.
Няма по добра от нея,
тя единствена е на света.
Вярно тя понякога се кара,
но щом лошото отмине
сме си най -добрите дружки
дори на километри път!
Който, както и да ни разделя
нашите сърца се свързват.
Тя помага ми с любов
във всякаква беда ми е опора!
                                                          
И живота си за мен ще даде,
дори с най- лошото да се пребори
тя гръб не ми обръща !
Мамо аз те най- обичам!
Ивайла Живкова Каранейчева,III"б"клас
         
Моя скъпа майчице добричка,
много те обичам!
Ти си най- прекрасна,
моя обич и закрила.
Имаш слънчева усмивка,
бели хубави ръчички,
как обичам да ми милват
топло моята главичка.
Ти си, мамо, златно слънце
ти си ласкава и нежна.
Аз до тебе раста кат цвете мило,
щастлива като птичка пея.
Ти ме учиш да се трудя,
Да се боря за мечтите,
Истината да говоря
и човек добър да стана.
Искам, мамо, щом се върнеш
от далечната чужбина
тебе, мамо, сладко да целуна
и притихна в нежните ти скути.
Майчице красива,работлива
майчице силна и добра
нека си ми здрава и жива,
и с поклон благодаря!
Цвети Бозева, III"б"клас

 
Майката е най-святото нещо на този свят. Тя е символ на човешкия живот, на уютния дом, топлина и любов за всички. Всеки обича и се прекланя пред своята майка. Обичта между майка и детето е най- чистата обич, защото тя е човекът, който никога няма да ни предаде, и е готова на всичко за доброто на своето чедо. Майката е тази, която ни дарява с нежност и закрила. Тя е като лъч светлина, която озарява всичко около нас, тя е като въздуха, без който не можем да живеем. Моята майка е всичко за мене. Майката е тази, която ни дарява с глътка въздух, с първата усмивка, първата милувка. Тя посвещава живота си на нас. Аз винаги мога да разчитам на моята майка и знам, че тя ще ми помогне. Майките са тези, които бдят над нас, за да сме щастливи. Аз съм благодарна на моята майка, защото е най- грижовна и всеотдайна и винаги ме учи на добро. И всяка майка желае да види собственото си пораснало дете, като умен и добър човек. Благодарна съм на моята майка затова, че ми дава ценни съвети за живота.
Искам един ден да мога и аз да й покажа колко много я обичам, да я накарам да се гордее с мен.
Благодаря на мама за всички безсънни нощи, за пролети сълзи и лишения които е правила, за да се чувствам добре. Гордея се с нея и се радвам, че тя е моя майка. Майката е тази пред която трябва да се преклоним и да целунем ръка, да й поднесем обич и цвете. Може би наистина е вярна поговорката, че "Няма друг човек на земята, който да мисли толкова много за теб, колкото твоята майка."
ОБИЧАМ ТЕ, МАМО!
Гергана Благоева, III"б"клас
МАЙКАТА
ОБИЧ
На мама
Вижте го това дете-
то е като мъничко яйце
и прилича на сърце.
Вижте този първолак-
той изпече с баба козунак.
Вътре сложи малко шоколад,орехи и мармалад.
Празникът нарича се Христов -
същото като Любов.
този Празник е велик - за дете, човек и свят!
Мария Здравкова Гюзлева, ІІІ"а" клас
Преподавател Лора Методиева
ВЕЛИКДЕН
     Пролетта дойде! В моята градина голямата липа отново разцъфтя. Насекомите пак я нападнаха. Ухаеше хубаво! Беше толкова красива! Листата зеленееха и радваха всички.
     Настъпи есента! С всеки изминал ден липата се променяше. От зелени, листата ставаха жълти, после оранжеви и червени. Един ветровит ден стоях под дървото и видях да пада листенце. То беше жълто-червено и съвсем малко. Понесе се леко като перце, което сякаш танцуваше нежен танц. Приземи се в ароматния розов храст.
     Когато  розата увехна и всички други цветя оголяха, градината стана пуста.
     Зимата мина. Листенцето от липа се бе захванало и станало малко дръвче -липа. Беше щастливо, че отново е тук - близо до майка си!
Гергана Илиева Благоева - ІV"б"клас
Пътешествието на едно листо
    За мен Рождество Христово е най-светлият и красив празник в годината.На този ден се е родил Бог и затова всичко е по-различно и вълшебно.Коледа е чудо,защото събира семейства,приятели и близки.И всички са по-добри,по-щедри,по-щастливи.даряват се прегръдки,усмивки,обич и желание за помощ.
    Отрано започва подготовката- истинска магия.Магазините са пълни.Музика оглася заведения и улици.А у дома грее пищно украсената вечнозелена елха и сияе с бляскавата си украса.Разноцветните играчки сякаш оживяват и се въртят в чуден танц.Ние палим свещичките,тичаме около нея  и славим Бог.Колко е хубаво у дома!    Толкова е уютно,топло,светло и цари неописуемо вълнение и радост!А съчките и дебелите дърва пращят в печката и пръскат вълшебната си топлина наоколо.Не е ли чудо,че огънят не угасва!Трепетът и нетърпението на децата расте.Те са вперили поглед навън,за да видят иде ли Дядо Коледа с шейната и елените.Но ароматът на вкусните постни ястия,питката с паричката,баницата с късмети,ни мамят и ние се нареждаме около старата параличка.Всичко е приготвила баба.Ах,тая  моя баба,колко е добричка!Няма да забравя и молитвата,и прошките за нашите грешки. И чудото става - всички сме по-различни,по-смирени, по-добри.Чакаме добрия старец,а той тайнствено се промъква вкъши и оставя куп подаръци за всеки. Сутринта настъпва вълшебен миг на благодарност и пожелания за здраве и благополучие.
     Искам винаги празникът да идва с чудеса и вълшебства,да дарява радост и доброта на хората,да ги обединява и учи да живеят в мир, да се обичат и да правят добро, за да стане по красив този свят!
Цветелина Димитрова Бозева ІV"б" клас,ОУ "Христо Ботев",Велинград
Коледна приказка